14 Aralık 2020 Pazartesi

 ATATÜRK BİLİM VE ÜNİVERSİTE

Atatürk, rasyonel düşünen, kararlarını akıl ve gerçekçilik esaslarına göre veren, matematiksel düşünce yapısına sahip bir entelektüeldir. Tarih ve dil çalışmaları incelenirse O’nun yorulmak bilmeyen bir okuyucu, büyük bir araştırıcı, yüksek bir tenkitçi, ve derin bir gözlemci olduğu görülür. En önemli özelliklerinden birisi hayatı boyunca bilim ve akılcı düşünceye önem vermesidir. .
Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasının bilim, fen ve bir uygarlık cihazı olan üniversiteler yoluyla olacağını çok iyi bilen Atatürk, bu amaçla önce yurtdışına öğrenciler göndererek bilim adamı yetiştirmeye çalışmış ve nihayet 1933 yılında üniversite reformunu gerçekleştirerek çağdaş bilim ve eğitim için büyük bir dönüşüm başlatmıştır. ‘’Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum alevler olarak dönmelisiz’’ diyerek öğrencilere destek olduğu gibi bilim ve sanat insanlarını korumuştur. ‘’Taşa toprağa değil insana değer verin!’’ diyerek ‘’ufkun ötesini görebilen’’ nitelikli insan yetiştirilmesine önem vermiştir.
Prof. Dr. Metin Özata, Atatürk’ün bilim ve üniversiteye bakış açısını, onun entelektüel ve düşünür kimliğini, tarih ve dil çalışmalarını, 1933 Üniversite Reformunu ve okuma tutkusunu aynı dönemdeki birçok insanın anılarından ve söylemlerinden derlemelerle anlatıyor. Bu gözden geçirilmiş ve genişletilmiş baskıda fotoğraflar ve yeni belgelerle kitap zenginleştirilmiştir.






 


BURDUR'UN SAĞLIK TARİHİ VE BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLERİNDEN DR. MEHMET ABDULLAH ÇİFTÇİBAŞI

Burdur sağlık tarihinin önemli isimlerinden biri olan Dr. Mehmet Abdullah Çiftçibaşı (1917-2005) belediye tabipliği, hükümet tabipliği ve İl Sağlık Müdürlüğü görevlerini yıllarca   başarıyla yapmış değerli bir hekimimizdir.  O, sağlık hizmeti yanında Burdur Sağlık Koleji ve Halk Sağlığı Laboratuvarının kurulmasını sağladığı gibi Burdur Devlet Hastanesinin poliklinik binasının  yapımı için 10 yıl dernek başkanlığı  yapmış ve  Vakıf Talebe Yurdu ve Yetiştirme Yurdu için de tüm gücüyle çalışmıştır.  Bu arada bir gazete çıkararak Burdur kültür hayatına katkıda bulunmuştur.

Bu kitapta Dr. Mehmet Abdullah Çiftçibaşı’nın Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren eğitimi, meslek yaşamı, hizmetleri ve başından geçen olaylar anıları ile beraber işlenmiştir. Ayrıca Burdur’da hizmetleriyle iz bırakmış olan hekim, diş hekimi ve eczacılar da araştırılarak Burdur’un sağlık tarihine ışık tutulmaya çalışılmıştır.



 


MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE BURDUR VE ANILAR, 2020 BASIMI, EFE AKADEMİ YAYINI


Kurtuluş Savaşı döneminde (1919-1923) Burdur’da yasanılan olayların anlatıldığı bu kitapta Burdur’da İtalyan işgali sırasında yaşananları, Burdur Askerlik Daire Başkanı Albay İsmail Hakkı (Küçük)’nın Mustafa Kemal Paşa ve 57. Tümen Komutanı Mehmet Şefik Aker’le olan yazışmalarını, Burdur Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşu ve üyelerini, Burdur Kadınlar Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin üyelerini, Mehmet Akif Ersoy’un Burdur Milletvekili seçilmesinin öyküsünü, Burdur’ da kurulan ‘Çelikalay’ ı, Halide Edip Adıvar, Şükrü Saracoğlu, Dr. Burhanettin Onat, Dr. Lütfi Kırdar, Dr. Reşit Galip, şair Mehmet Emin Yurdakul, Samih Rifat ve Fransız Gazeteci Berthe George Gaulis’in Burdur’daki faaliyetlerini, Mısır Prensesi Kadriye Hüseyin Hanım’ın Burdur’a yaptığı ziyareti, Burdurluların Kurtuluş Savası için yaptıkları yardımları, Demirci Mehmet Efe kuvvetlerine gösterdikleri desteği, Fahrettin Altay Paşa ve Ali İhsan Sabis Paşa’nın Burdur’da yaptıkları teftiş ve ziyareti, ve Burdurlu Çanakkale Savaşı ve Milli Mücadele gazilerinin anılarını bulacaksınız. Ayrıca Atatürk’ün Burdur’u ziyaretinde yaşananlar ilk defa canlı bir tanık ile yapılan röportaj ile açıklığa kavuşturulmuş ve Burdur’un tarihi, sosyal yaşantısı ve kültür varlıkları hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Kitap Milli Mücadele döneminde Burdur’da iz bırakmış kişilerin, gazi ve şehitlerimizin ve İtalyanların Burdur işgali sırasında çekilmiş fotolarıyla da zenginleştirilmiştir.