2 Kasım 2014 Pazar

BURDUR İSTİKLAL İLKOKULU TARİHÇESİ

BURDUR  İSTİKLAL İLKOKULU TARİHÇESİ

FEYZİYE -İ İRFAN OKULU OLARAK AÇILIYOR (HALK ARASINDA TECİR HOCA OKULU), SONRA İNÖNÜ MEKTEBİ VE EN SON İSTİKLAL İLKOKULU OLUYOR



TUNCAY ŞAKAR  Katkısı: :
Okul 1905 yılında Karasenir mahallesinde iki odalı bir evde ‘’Fevziye Okulu’’ olarak eğitim-öğretime başladı. Okulun ilk öğretmeni Hasan Tecimen’dir.1922 yılında Ekmekçi Tomos’un evi Başöğretmen İsmail Hakkı tarafından okul olarak kullanılmaya başlandı. İki katlı, 6 odalı olan bu binada 5 sınıfla eğitim-öğretime başlandı.
1943 yılına kadar Fevziye İlkokulu olarak eğitime devam eden okul, 1944 yılında İnönü İlkokulu olarak ismi değişmiştir.1953 yılında okulun adı İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmiş.1965 yılında 10 derslikli olarak hizmete açılmıştır



Rahmetli Mehmet Gül Anlatıyor (2008) :
''Karasenir’de büyük kavak altındaki okulda ‘’Tecir Hoca Okulu’’ vardı.  Bir de İsmail Bey  (Müdür olsa gerek) var, şimdiki Belediye’nin karşısındaki yerin sahibiydi. Ben Karasenir’deki okulda okudum. Okulu bitirdim ancak gazete okuyamadım. İlkokulu bitiren doğru dürüst okuyup yazamazdı. İsmail Bey’den herkes korkardı.  Bir gün kavga etmiştik, beni Muallimler odasına çağırdılar, İsmail Bey şimşir değnekle ayağıma vurdu. Bir daha okula gitmedim.  Beni kunduracı çıraklığına verdiler''

Öğretmen Şevket Şener anlatıyor (1998):
İlkokula Manastır mahallesi’ndeki Mahalle Mektebinde başladım. Öğretmenimin adı Hasan Hafız Efendi idi. Perşembe günleri odun, ücret olarak 10 veya 20 para götürerek hocaya verirdik. Bu ücrete “perşembelik” denirdi.


FEYZİYE MEKTEBİ ÖĞRETMENLERİ:
FOTO: Metin Özata arşividir. BURDUR FEYZİYE MEKTEBİ MUALLİMLERİ
BURDUR 1339 (1922-1923) OTURANLAR SAĞDA MUSTAFA EFENDİ (MUALLİM) ,YANINDA FEYZİYE MEKTEBİ BAŞMUALLİMİ İSMAİL HAKKI EFENDİ.
AYAKTA SOLDAN FEYZİYE İRFAN MEKTEBİ MUALLİMİ CEMAL, FEYZİYE MUALLİMİ FERİT İBRAHİM (ÇELİKBAŞ ???)


İNÖNÜ MEKTEBİ:

FOTO: Zerrin Öktem 'e aittir. 

Zerrin öktem öğüt Fotografın arkasında yazanı aynen yazıyorum : Cumhuriyet mektebinin birinci ve ikinci sınıfları İnönü mektebinden çıkış resmi 1932 senesi Annemden aldığım bilgiye göre o zaman İnönü mektebleri 3 yılmış.bitiren diploma alıyormuş.Devam etmek isteyenler Cumhuriyet mektebine geçiyorlarmış.


 Foto:  Atila Sönmez'e 'e aittir.   Atila Sönmez'in annesi  Esma (Erboyacı) Sönmez  orta sıra ortada siyay-beyaz çiçekli elbiseli 1924 doğumlu,  demekki 1930 1935 arası. İnönü Mektebi Ortada yerde yatanın arkasında oturan Osman Gündüzalp.



FOTO: Atila Sönmez'e aittir. İnönü Mektebi.Atila Sönmez:  babam mehmet sönmez alt sağ başta 1922 doğumlu hangi okul  kimler var bilemiyorum 1930 olması lazım.Mehmet Çöllü : resimi 3 sıra olarak kabul edersek en arka sırada sağ baştan 4 üncü sıradaki kravatlı babam yusuf çöllü 7 inci sıradaki amcam ali çöllü




FOTO: Zerrin Öktem Öğüt'e aittir. "3.6.1937  Turan İlkokulu çarşamba günü 5.sınıf arkadaşlarımla birlikte " diye yazmış Babam Hüseyin Öktem (avukat)  2.sıra solda 2.  Hüseyin Öktem.  Necdet Artunç Fotoğrafa ön sıra oturanlar sağdan 3.ncü Afife Çelik, 5.nci Annem Kadriye Uçak Artunç. ve Zarife (Şahin)  Önde oturanlardan soldan 5.nci.




Bu okulda 1962-1963 öğretim yıllarında öğretmen Hüseyin Akbaş ve Bayram Demir görev yapıyordu.

Foto: Abdurrahman Aydına aittir. İstiklal İlkokulu 1965 Öğretmen Bayram Demir ve öğrenciler
Foto Abdurrahman Aydın'a aittir. 1962-1963 Öğretmen Hüseyin Akbaş ve öğrenciler




1963 Abdurrahman Aydım Milli Bayram giysisi ile 


Foto Abdurrahman Aydın'a aittir. Öğrenci Abdurrahman Aydın ve öğretmen  Bayram Demir


Foto: Abdurrahman Aydın a aittir. İstiklal ilkokulu 1963 Milli Bayram giysileri